jul 15

Het is vakantie in Frankrijk en grote delen van Europa. Dus is het druk in routes, overal eigenlijk. Maar er is een goede tip om in Ailefroide deze drukte te ontlopen en dat is het kopen van de allernieuwste topo van Cambon. In deze topo staan zo’n 20 nieuwe lange routes, de een nog mooier dan de andere. Je zou zeggen dat het wel eens een keer ‘op’ is met routes rondom dit bergdorpje maar Cambon bewijst het tegenovergestelde, en eerlijk gezegd zijn veel van laatste routes misschien wel de mooiste van Ailefroide. Vandaag klommen wij Hanches en Miettes, volgens Jean Michel Cambon zelf een erg leuke route. En hij had gelijk. De tweede lengte van deze route die voornamelijk rond de 5c+/6a hangt is 6b en hoort bij de mooiste lengtes van deze gradatie rondom Ailefroide. Mooie lengtes ervoor en erna maken het af, samen met de extreem makkelijke afdaling naar het dal. Kortom een heerlijke dag buiten, en in de beroemde Ailefroide routes was het al dringen geblazen op de standplaatsen, maar er is zoveel meer dan die routes (en zelfs nog wel mooier).

  • Share/Bookmark
jul 10

  • Share/Bookmark
jul 09


De manier hoe de setjes gemonteerd waren.

Er waren heel wat discussies op internet hoe de setjes van Tito fout gemonteerd waren. Waren het open slinges (waar verkeerd monteren, of losraken karabiner bij gebruik van string goed te verklaren valt) of waren het standaard setjes, waar de ‘strings’ verkeerd gemonteerd waren? Het laatste blijkt het geval. Het is moeilijk voor te stellen dat het op deze manier is fout gegaan. Bij het op deze manier bevestigen van de setjes moeten alle alarmbellen gaan rinkelen bij elke klimmer. Maar dat is niet gebeurd, achteraf is kritiek altijd makkelijk, maar dit is het type ongeluk dat zo makkelijk te voorkomen is. De setjes waren zo gemonteerd door een andere jongere (kind zou ik bijna zeggen) uit de groep van Tito.

Het enige dat we hier uit kunnen leren is dat een dubbel-check van materiaal, de klimmer, de knopen en het hele zekerketen altijd moet. Check en dubbelcheck. Want het enige wat we hiervan kunnen leren is dat alles wat fout kan gaan ook fout zal gaan!

Bron.

  • Share/Bookmark
jul 05

Update: Vandaag, vrijdag 5-7-2013, is Tito overleden, ik citeer zijn ouders via 8a.nu “”Our little big Tito is now an Angel and he gave his organs to let other kids live. Forever in his mum’s and dad’s heart”.”

Tito Traversa, een jong (meer dan) aanstormend talent is zeer ernstig gewond geraakt (wordt in coma gehouden in ziekhuis Grenoble) nadat hij van ongeveer 25 meter hoogte is gevallen. De jonge klimmer was bezig met opwarmen in een 6b in Orpierre. Boven in de route liet hij zich zakken door een verkeerde montage van de setjes viel hij direct tot de grond.

Acht van de twaalf setjes die net nieuw waren gekocht waren verkeerd gemonteerd. De karabiners waren slechts met de ‘string’ (om de karabiners vast te houden en tegen ongewild kantelen te beschermen) aan de slinges vast gezet. Het spreekt voor zich dat deze rubberen bandjes meteen braken toen de jonge klimmer de setjes belastte. Een triest en zeer ernstig ongeval. Dubbel check je materiaal voordat je de bergen in gaat!

Bron grimper.com

  • Share/Bookmark
jul 04

Conclusie: Helmen bieden aardig wat bescherming, maar niet geraakt worden is nog veel beter. Klim in slechte rots/ijs niet achter andere touwgroepen, wees slim als iemand ‘stein, steen, rock, caillou’ roept. SChuil als het kan….

  • Share/Bookmark
jun 14

Maar hou het touw alsjeblieft aan de goede kant van het zekerapparaat vast!

  • Share/Bookmark
jun 14

Na een lawine vanmorgen zijn de reddingsdiensten van chamonix op de Mont Blanc du Tacul opzoek naar mogelijke slachtoffers. De Mont Blanc du Tacul is een beruchte berg qua lawines. Deze top blijft lang lawinegevaarlijk (ook in de zomer) en vallende seracs hebben al vaa voor grote lawines gezorgd. Laten we hopen dat er niemand onder de sneeuw ligt.

  • Share/Bookmark
jun 11

…daarmee kijk ik….

  • Share/Bookmark
jun 06

Een stuk wat het lezen meer dan waard is op Alpinist.com. Vallende rotsen en vallend ijs is nooit te onderschatten. Bij mij is ooit een streng dubbeltouw doorgesneden door een vallend stuk ijs.

  • Share/Bookmark
jun 06

Voordat we de Galibier op kunnen rijden om te klimmen of op te fietsen…

Mooie video gemaakt door de Conseil General van de Hautes Alpes…


Déneigement du Col du Galibier (2 642 m) – Mai… par CG05

  • Share/Bookmark
preload preload preload